1 luty 2013 r. - Pszczoły w mieście? - Pszczoły to jedne z najważniejszych zapylaczy w historii ludzkości. Dzięki nim możemy delektować się smakiem pysznych owoców, czy też widokiem kolorowych kwiatów. Jednak owady te znalazły się na krawędzi zagłady – zaczęły masowo wymierać. Niektórzy naukowcy mówią nawet o znikaniu pszczół, gdyż nie znajduje się ich martwych ciał. Wydawać by się mogło, że zagłada pszczół nie dotyczy bezpośrednio człowieka. Po prostu jakiś owad wyginie. Tak się działo na przestrzeni miliardów lat: jeden gatunek ginął, by inny mógł się pojawić. Jednak pszczoły od tysięcy lat powiązane są z człowiekiem, a człowiek z nimi. Zwłaszcza w erze nowożytnej, od kiedy to owoc pszczelej pracy jest wykorzystywany na skalę przemysłową.
Pszczoły, podobnie jak ludzie, chorują na różne dolegliwości: pasożytnicze, grzybicze etc. A naukowcy wciąż zastanawiają się, co jest przyczyną tak masowego ginięcia pszczół. Dopóki nie znajdzie się odpowiedź, warto przyjrzeć się wynikom badań. Otóż większa przeżywalność pszczół jest w miastach niż na wsi! Mało tego. Pszczoły żyjące w mieście są efektywniejsze i produkują więcej miodu. Może to mieć związek z transportem pyłku lekkiego przez komunikację (tramwaje czy pociągi przejeżdżają przez tereny zielone). Albo dlatego, że w mieście jest mniej pestycydów szkodliwych dla owadów niż na wsi.
Jak wykorzystać ten fakt w ratowaniu pszczelej populacji? Zamiast skupić się wyłącznie na eliminowaniu przyczyn wymierania pszczół, można postawić na zwiększenie ich odporności poprzez umieszczenie ich w środowisku, w którym dobrze się czują (miasto), podawaniu im antybiotyków itp. Im pszczoły będą zdrowsze, tym mniejsza szansa, że dopadnie je choroba wirusowa, bakteryjna czy grzybicza. W Europie na dachach budynków stawiane są ule, w których pszczoły produkują miód. Roślin do zapylenia mają w bród, gdyż ogrody miejskie w Europie są dość dobrze utrzymywane. Ule umieszcza się na dachach niektórych hoteli, co działa na zasadzie sprzężenia zwrotnego. Pszczoły mają bezpieczny dom, a właściciele hotelu pyszny miód. Dodatkowo pszczoły zapylają rośliny posadzone w hotelowym ogrodzie (zioła, owoce, warzywa), które następnie są używane w hotelowej kuchni. Na tym prostym przykładzie można uzmysłowić rolę pszczół w gospodarce.