5. edycja Wrocławskiej Fety, festiwalu który od pierwszej swojej edycji skradł serca i podniebienia smakoszy, odbędzie się 5-7 sierpnia na Rynku we Wrocławiu.
Szykuje się wyjątkowe pod wieloma względami wydarzenie w samym sercu pięknego Wrocławia. Festiwal skupi kilkudziesięciu wspaniałych wystawców, mnóstwo pysznych produktów i zapewni cudowną wakacyjną atmosferę.
Na scenie zadzieją się liczne atrakcje: foodpairingi, gotowanie na żywo, degustacje, koncerty. Wystąpią eksperci, szefowie kuchni i sommelierzy wrocławskich restauracji.
Pod czujmy okiem Giena Mientkiewicza oraz Wojtka z Serów Łomnickich powstanie wyjątkowy na skalę kraju „wrocławski ser podpuszczkowy feta”. Powstawać będzie na oczach gości, a Wrocław zyska swój ser!
Mariusz Kapczyński przeprowadzi gości winnym szlakiem, opowie o dolnośląskim winie. Zainicjuje pełną zwrotów akcji, nieoczywistych pytań konwersację o winie i serze. Na scenie bez litości wzajemnie będą przepytywać się Gieno Mientkiewicz (sery) i Mariusz Kapczyński (wino).
Piotr Piekarz szef kuchni oraz Krystian Sakas sommelier wrocławskiej restauracji Greco zabiorą gości w kulinarną podróż po meze, opowiedzą o winach, oliwkach i serach z najpopularniejszych rejonów i wysp greckich.
W duchu światowych kulinarnych trendów czajman Piotr z wrocławskiej Czajowni połączy na scenie wysokiej jakości herbaty liściaste z wybranymi serami dojrzewającymi.
Festiwalową scenę przejmie szef kuchni Piwnicy Świdnickiej, niedawno na nowo otwartej najstarszej restauracji w Polsce i jednej z najstarszych w Europie. Oczaruje podniebienia autorskimi daniami.
Kulinarne doznania okraszą muzycznie Good Vibe Dj Set – Free Your Soul oraz First Man On Venus.
- Piątek – 15:00 – 22:00
- Sobota – 11:00 – 22:00
- Niedziela: – 11:00 – 20:00
więcej informacji:
https://pik.wroclaw.pl/wroclawska-feta-festiwal/